Nieuwsagenda

23 augustus 2019 Pantheon van dichters: I.M. Bert de Haan Locatie:  Het ei van Ko  Tijd: 19:00 - 20:00 uur

DSCF3088 - Version 2jpg

Bert de Haan heeft de overkant gehaald, is uit de tijd gekomen, zoals hij dat zelf gezegd zou hebben. Enschede, Twente, de wereld, is een beetje van kleur verschoten - hij was een van die unieke mensen die er kleur aan geven. We gaan hem missen.

Het was Bert zelf die een of twee jaar geleden op het idee kwam om bij het Ei van Ko  (voor het gemeentehuis van Enschede)   een ode te brengen aan een dode dichter. Een traditie kun je het nog niet noemen, maar het gebaar verdient het om tot zoiets uit te groeien.

Aanstaande vrijdag, 23 augustus, twee dagen nadat er in besloten kring afscheid van hem is genomen, zal er daarom bij het Ei van Ko worden stilgestaan bij het bestaan van Bert en bij de wetenschap dat hij is opgenomen in het pantheon van dichters. Dichters In Enschede, de dichtersclub waar Bert tot voor kort lid van was, organiseert een ode aan de man die jarenlang ongekroond stadsdichter van Enschede is geweest - in die zin heeft hij alle stadsdichters naar de kroon gestoken. En alvast overleefd.

Vanaf 19 uur dragen
diedichters gedichten voor van en over Bert, maar iedereen die hem een ode wil brengen met een gedicht, een lied, een kort verhaal, een herinnering of een anekdote kan dat laten horen. We maken er een spontaan, niet geregisseerd (hooguit enigszins gecoördineerd) programma van, recht uit het hart. De enige vraag is om rekening te houden met toehoorders en andere deelnemers. Niet langer dan de gemiddelde aandachtsspanne verdraagt en met respect voor ieders bijdrage en ruimte.

Wees welkom! Aanmelden hoeft niet. Verspreiden van dit bericht mag! Graag zelfs. Iets met hoe meer zielen...

Namens Bram Geerlings, uit wiens hoed dit idee kwam, en de rest van die,
Ernst Bergboer (PS.  mocht je de foto willen gebruiken, vermeld mijn naam er dan even bij)


 25 april 2019 Poeziepodium Locatie: Boekhandel Broekhuis  Aanvangstijd: 19.30 uur Toegang: gratis! 

In het kader van een nieuw te verschijnen "Game of Thrones"-bundel komen er maar liefst drie dichters bij Boekhandel Broekhuis: Ellen Deckwitz, Ingmar Heytze en Thomas Möhlmann.

Stadsdichter en diedichter  Jos Eertink opent de avond met een passend gedicht. Dit keer dus geen open podium, maar laat u daardoor niet weerhouden om deze unieke avond bij te wonen!

Informatie: Eind maart verschijnt de bundel Game of Poems van Ellen Deckwitz, Thomas Möhlmann en Ingmar Heytze. In deze poëziebundel is bij elke aflevering van Game of Thrones een gedicht geschreven. Het succes van hbo’s Game of Thrones  is ongeëvenaard. Wereldwijd kijken er 40 miljoen mensen naar de serie. Al enkele jaren schrijven dichters Ellen Deckwitz, Ingmar Heytze en Thomas Möhlmann bij elke aflevering een ‘Poem of Thrones’. Dit hartstochtelijke nerdy hobbyproject nam al snel een vlucht via drukbezochte optredens op onder meer het Schotse StAnza International Poetry Festival. Bij hun optreden op Lowlands moest door de drukte velen de toegang tot de tent worden ontzegd.

Game of Poems reflecteert, filosofeert, bekritiseert én complementeert, en is daarom een onontbeerlijke bundel voor iedereen die iets heeft met Game of Thrones , met de beste Nederlandse poëzie van dit moment, of met allebei. 

Op nrc.nl het volgende interessante artikel: https://www.nrc.nl/nieuws/2018/10/30/liefde-haat-eer-angst-en-macht-a2752378


DIEDichtbundel 'Vrijheid' nu te koop!

Vanaf maandag 28 januari 2019 is de jaarlijkse dichtbundel van de diedichters te koop. Dit keer met meer gedichten van de diedichters en met gedichten over vrijheid die tijdens de Poëzieweek op De Grote Kerk van Enschede geprojecteerd worden. Prijs: € 7,-

Te koop bij:

Boekhandel Broekhuis, Concordia of door een mailtje te sturen naar die@dichtersinenschede.nl

Door het kopen van deze bundel ondersteunt u de (veelal gratis toegankelijke) literaire activiteiten die de dichters in enschede organiseren.

190201bundel2019vooorkantjpg
grimbergen-poezieweek-2-1jpg
Poëzieweek Enschede 2019  
27 t/m 3 februari
De hele week worden gedichten van (voormalig) stadsdichters, junior stadsdichters en diedichters over vrijheid geprojecteerd op de buitenmuur van De Grote Kerk in Enschede. 

Programma:

27 januari  Opening Poëzieweek Enschede Locatie: Vestzaktheater Aanvangstijd: 15.30  uur  Toegang: gratis!

Opening Poëzieweek Enschede en presentatie van de dichtbundel van de diedichters. Tijdens deze voorstelling wisselen gedichten en muziek elkaar af.  In de dichtbundel zijn, naast verschillende gedichten van de diedichters, ook de gedichten over vrijheid die tijdens de Poëzieweek op De Grote Kerk geprojecteerd worden, opgenomen.

31 januari Muziek&Poëzie lunchconcert  Locatie: Muziekcentrum Arkezaal  Tijd: 12.30 tot 13.30 uur   

Toegang: gratis! 

Poëzie van stadsdichter en diedichter Margót Veldhuizen, diedichter Stéfanie van Tuinen en gastdichter Alex Gentjens. Muziek verzorgd door Hans Martin (flamencogitarist).  Voorafgaand aan de voorstelling kunt u lunchen in de foyer en na afloop van de voorstelling is de dichtbundel van de diedichters (met daarin een aantal van de voorgedragen gedichten) te koop. 

2 februari  Stadsdichtersverkiezing  Locatie: Muziekcentrum Arkezaal  Tijd:  20:00 uur Toegang: gratis!

Afscheid van de huidige stadsdichter en benoeming van de nieuwe stadsdichter van Enschede.  Met muzikale ondersteuning door Bert van der Veen en Paula Krom.

3 februari   Muziek – Poëzie – Film  Locatie: Concordia Aanvangstijd: 14:30 uur 

Toegangsprijs: € 15,-. Voor SLME- vrienden/donateurs € 12,50.

Een middag vol muziek, poëzie en film over het thema van de poëzieweek 2019 vrijheid. Laat u meevoeren door de dichters Pim te Bokkel, Ellen Deckwitz en diedichter Margot Veldhuizen, de muziek van het Valerius Ensemble en bekijk aansluitend de film 'Captain Fantastic' van  Matt Ross. 

Meer informatie over de Poëzieweek 2019:

SLME

Landelijke Poëzieweek 2019

Digiflyer 1jpg

14 januari  2019 Nieuwjaarsreceptie Probus Locatie De Broeierd  

Stadsdichter en diedichter Margót Veldhuizen draagt voor.

4 november 2018 Culturele Zondag Enschede Locatie:  Jazzpodium de Tor  Tijd: 15:15 - 15:45 uur

Poëzie & Flamenco Gedichten met passievolle klanken van de flamencogitaar.

Stadsdichter en diedichter Margót Veldhuizen & gitarist Hans Martin brengen voor het eerst samen een programma met gedichten over de stad en de passie van het leven. Margót draagt voor en Hans laat de passievolle klanken van de flamencogitaar vloeien.

IMG_3820j1pgjpg