Nieuwsagenda

Gedichtendag 2021 gaat viraal!

donderdag 28 januari 2021

Vanaf 10:00 uur plaatsen we op onze facebookpagina elk uur een filmpje van een diedichter of gastdichter die een gedicht voordraagt uit onze nieuwe dichtbundel "Samen"! 

WARMEWOORDEN2021

Let op: 

WARMEWOORDEN2021 WORDT VERPLAATST !!

(i.v.m. verlengde lockdown)

Kom in het voorjaar (datum volgt) naar WARMEWOORDEN2021 . Een muzikale poëtische happening   waarbij bezoekers samen met  bekende en minder bekende dichters, rappers, spoken word-artiesten, musici en kunstenaars de poëzie lezen, koesteren, luisteren, vieren en beleven rondom het thema van de Poëzieweek ‘Samen’. Luister bijvoorbeeld naar de eigenwijze poëtische (pop)teksten van Iris Penning, de gedichten van Ingmar Heytze, rap en spoken word van Daniéla Kara en Mark de Greef of naar de gedichten van onze eigen stadsdichter Jos Eertink.

Reserveer alvast een plekje. Inschrijven op een tijdslot kan hier!

DIEpodium

We zijn ontzettend verguld met en trots op ons nieuwe diepodium. Ontworpen en uitgevoerd door Mark van Loon en Jet Broekstra van https://beeldbouw.nl/
zondag 27 september 2020 was de vuurdoop en we voelden ons extra gehoord op dit prachtige platform: op naar meer!

DIE in de media

Poëzie in de stad, op muren, overal...Marjon Kok (Tubantia) interviewde enkele leden van het diebestuur over de Stichting Dichters in Enschede, onze ambities en schreef er een prachtig artikel over. (Tubantia, donderdag 24 september 2020)  

Word jij Junior Stadsdichter?

Woon je in Enschede en zit je in groep 7 of 8? Dan kun jij de junior-stadsdichter 2021 van Enschede worden! Stuur je gedicht voor 31 december 2020 naar juniorstadsdichter@bibliotheekenschede.nl

Op dinsdag 2 februari 2021 om 15.30 uur  is de juniorstadsdichtersverkiezing bij Theater Concordia in de binnenstad.                 

Zien we je daar? We leggen de rode loper voor je uit!


Eerst nog hulp bij dichten nodig?
Bekijk dan snel de lesvideo en hoe je voor jouw hele klas de workshop 'Dichten is niet eng' kunt aanvragen.

De juniorstadsdichters-verkiezing is een gezamenlijk project van Stichting Dichters in Enschede, Bibliotheek Enschede, De SLME en theater Concordia.

Muziek & Poëzie lunchconcert

Op donderdag 24 september vindt er van 12.30 tot 13.30 uur  in de Arkezaal van het Muziekcentrum het een Muziek & Poëzie lunchconcert plaats. Hierbij dragen de diedichters S. van Tuinen en Margót Veldhuizen en gastdichter Marjolein Pieks, dorpsdichter van Heumen, hun gedichten voor.

HSTR verzorgt de muziek en zang en deze act bestaat uit Hester Kirkels op lead zang & gitaar en Ellis Sportel op backing vocals & gitaar.

De lunchconcerten zijn een laagdrempelige manier om kennis te maken met poëzie en verschillende muziekgenres. Lunchen kan natuurlijk ook. In het Muziekcentrum zijn soep en broodjes vanaf 12.00 uur tegen betaling verkrijgbaar.

Ingang: Muziekcentrum Noorderhagen 27, Enschede  https://www.wilminktheater.nl/nl/pQObFP/contact

Let op!

De lunchconcerten kunnen alleen bezocht worden door van te voren online een kaartje te reserveren. Een kaartje kost 5 euro en de opbrengst zal ten goede komen aan de optredende musici.

I.v.m. de coronamaatregelen kunt u online maximaal 2 kaarten bestellen. Bestaat uw huishouden uit meer dan 2 personen dan kunt u contact opnemen met onze kassa via kassa@wilminktheater.nl. Lees hier meer over onze maatregelen.

Feestelijke verversing gedichten Wilminkplein

Op zondag 27 september worden om 12.00 uur de gedichten op het Wilminkplein ververst.

Tijdens deze feestelijke opening, die mogelijk gemaakt wordt door de SLME, Wijkraad Centrum en Stichting Dichters in Enschede,
worden de nieuwe gedichten voorgedragen en zal Trio 054 enige liederen vertolken van Harrie Bannink, die inmiddels gebroederlijk naast Willem Wilmink op het Wilminkplein hangt.

Naast een nieuw gedicht van Willem Wilmink, zullen stadsdichter Jos Eertink, oud juniorstadsdichter Sara Vegther, de winnaar van de Kottenparkgedichtenwedstrijd Anna Mansfield en de diedichters Moes Wagenaar en S. van Tuinen hun gedicht voordragen.

Bij droog weer vindt de opening (coronaproof) plaats op het pop-upterras van Stanislaus Brewkovitch op het Wilminkplein.
Bij slecht weer wordt uitgeweken naar de stadbrouwerij in de Menistenkerk in de Stadsgravenstraat 59.

Trio54 (credits: Anita Romina)

30 januari t/m 05 februari 2020 Poëzieweek Enschede

poezieweek_cpnb_2020_730jpg

30 januari 2020 Opening Poëzieweek Enschede Locatie: Stoet Enschede 
Tijd: 20:00 -21:30 uur Toegang: gratis!


De diedichters uit Enschede presenteren hun bundel "De Toekomst is Nu" en openen deze poëzieweek met een "Gesamtkunstwerk" waarbij ze het scheppingsverhaal vanaf de 8ste dag voordragen. Daarnaast dragen ze ook hun eigen gedichten uit de nieuwe bundel voor. De muziek wordt verzorgd door Bert van der Veen en Marcel Le Blanc. Na deze bijeenkomst kunt u deze unieke bundel aanschaffen voor € 7,50 (wij hebben geen pinapparaat!).
Meer info

30 januari 2020 Muziek&Poëzie lunchconcert Locatie: Arkezaal, Muziekcentrum
Tijd: 12:30-13:30 uur Toegang: gratis!

Poëzie van de diedichters Moes Wagenaar en Bram Geerlings en gastdichter BoBBoswinkel (oud-stadsdichter en oud-diedichter). De muziek wordt verzorgd door saxofonist Bennie Waanders uit Enschede. Let op! In sommige berichten staat dat het muziek&poëzieconcert 
Meer info

Na de opening van de Poëzieweek Enschede op 30 januari zijn er nog vele poëzie-activiteiten in deze poëzieweek. Tenzij anders vermeld zijn ze allemaal gratis toegankelijk!
Meer info

Flyer Poezieweek 2020jpg

25 januari 2020 Opening Lutterzand Literair Aanvang: 11:15 uur (Inloop vanaf 10:00 uur)

Tijdens het tweedaagse Lutterzand Literair Festival openen de diedichters  het festival met gedichten, waarbij ze voortborduren op het scheppingsverhaal na de zevende dag. De muziek bij dit "Gesamtkunstwerk" wordt verzorgd door André Kerver, Bert van der Veen en Marcel Le Blanc.

Na deze opening dragen de diedichters Regine Hilhorst, Ernst Bergboer, Margót Veldhuizen, Bram Geerlings en S. van Tuinen gedichten en liederen voor over Twente en omstreken.

Meer info: Lutterzand Literair

OmslagfotoFacebookjpg

29 september 2019  Nieuwe gedichten op het Willem Wilminkplein Aanvang: 12:00 uur

Feestelijke verversing van de gedichten op het Willem Wilminkplein. Met natuurlijk een vers gedicht van Willem Wilmink en van onze stadsdichter Jos Eertink, de juniorstadsdichter Sara Mikula, winnaar van de Kottenpark-gedichtenwedstrijd Lucas Eekelder en gedichten van diedichters Ernst Bergboer en Regine Hilhorst.

M.m.v. het Lekker Zingen Koor o.l.v. Tim de Man.

Kom en laat je even onderdompelen!

Willem-wilminkplein-enschedejpg

26 september 2019  Muziek &Poëzielunchconcert  Locatie: Arkezaal Muziekcentrum  Aanvang 12:30 uur  Toegang: gratis

Poëzie van  stadsdichter Jos Eertink,  en diedichters Ernst Bergboer en Regine Hilhorst. Muziek van o.a. Ronja Maltzahn en Isabelle Wolff, studenten van de popacademie ArTEZ. 

Meer info


23 augustus 2019 Pantheon van dichters: I.M. Bert de Haan Locatie:  Het ei van Ko  Tijd: 19:00 - 20:00 uur

DSCF3088 - Version 2jpg

Bert de Haan heeft de overkant gehaald, is uit de tijd gekomen, zoals hij dat zelf gezegd zou hebben. Enschede, Twente, de wereld, is een beetje van kleur verschoten - hij was een van die unieke mensen die er kleur aan geven. We gaan hem missen.

Het was Bert zelf die een of twee jaar geleden op het idee kwam om bij het Ei van Ko  (voor het gemeentehuis van Enschede)   een ode te brengen aan een dode dichter. Een traditie kun je het nog niet noemen, maar het gebaar verdient het om tot zoiets uit te groeien.

Aanstaande vrijdag, 23 augustus, twee dagen nadat er in besloten kring afscheid van hem is genomen, zal er daarom bij het Ei van Ko worden stilgestaan bij het bestaan van Bert en bij de wetenschap dat hij is opgenomen in het pantheon van dichters. Dichters In Enschede, de dichtersclub waar Bert tot voor kort lid van was, organiseert een ode aan de man die jarenlang ongekroond stadsdichter van Enschede is geweest - in die zin heeft hij alle stadsdichters naar de kroon gestoken. En alvast overleefd.

Vanaf 19 uur dragen
diedichters gedichten voor van en over Bert, maar iedereen die hem een ode wil brengen met een gedicht, een lied, een kort verhaal, een herinnering of een anekdote kan dat laten horen. We maken er een spontaan, niet geregisseerd (hooguit enigszins gecoördineerd) programma van, recht uit het hart. De enige vraag is om rekening te houden met toehoorders en andere deelnemers. Niet langer dan de gemiddelde aandachtsspanne verdraagt en met respect voor ieders bijdrage en ruimte.

Wees welkom! Aanmelden hoeft niet. Verspreiden van dit bericht mag! Graag zelfs. Iets met hoe meer zielen...

Namens Bram Geerlings, uit wiens hoed dit idee kwam, en de rest van die,
Ernst Bergboer (PS.  mocht je de foto willen gebruiken, vermeld mijn naam er dan even bij)


 25 april 2019 Poeziepodium Locatie: Boekhandel Broekhuis  Aanvangstijd: 19.30 uur Toegang: gratis! 

In het kader van een nieuw te verschijnen "Game of Thrones"-bundel komen er maar liefst drie dichters bij Boekhandel Broekhuis: Ellen Deckwitz, Ingmar Heytze en Thomas Möhlmann.

Stadsdichter en diedichter  Jos Eertink opent de avond met een passend gedicht. Dit keer dus geen open podium, maar laat u daardoor niet weerhouden om deze unieke avond bij te wonen!

Informatie: Eind maart verschijnt de bundel Game of Poems van Ellen Deckwitz, Thomas Möhlmann en Ingmar Heytze. In deze poëziebundel is bij elke aflevering van Game of Thrones een gedicht geschreven. Het succes van hbo’s Game of Thrones  is ongeëvenaard. Wereldwijd kijken er 40 miljoen mensen naar de serie. Al enkele jaren schrijven dichters Ellen Deckwitz, Ingmar Heytze en Thomas Möhlmann bij elke aflevering een ‘Poem of Thrones’. Dit hartstochtelijke nerdy hobbyproject nam al snel een vlucht via drukbezochte optredens op onder meer het Schotse StAnza International Poetry Festival. Bij hun optreden op Lowlands moest door de drukte velen de toegang tot de tent worden ontzegd.

Game of Poems reflecteert, filosofeert, bekritiseert én complementeert, en is daarom een onontbeerlijke bundel voor iedereen die iets heeft met Game of Thrones , met de beste Nederlandse poëzie van dit moment, of met allebei. 

Op nrc.nl het volgende interessante artikel: https://www.nrc.nl/nieuws/2018/10/30/liefde-haat-eer-angst-en-macht-a2752378


DIEDichtbundel 'Vrijheid' nu te koop!

Vanaf maandag 28 januari 2019 is de jaarlijkse dichtbundel van de diedichters te koop. Dit keer met meer gedichten van de diedichters en met gedichten over vrijheid die tijdens de Poëzieweek op De Grote Kerk van Enschede geprojecteerd worden. Prijs: € 7,-

Te koop bij:

Boekhandel Broekhuis, Concordia of door een mailtje te sturen naar die@dichtersinenschede.nl

Door het kopen van deze bundel ondersteunt u de (veelal gratis toegankelijke) literaire activiteiten die de dichters in enschede organiseren.

190201bundel2019vooorkantjpg
grimbergen-poezieweek-2-1jpg
Poëzieweek Enschede 2019  
27 t/m 3 februari
De hele week worden gedichten van (voormalig) stadsdichters, junior stadsdichters en diedichters over vrijheid geprojecteerd op de buitenmuur van De Grote Kerk in Enschede. 

Programma:

27 januari  Opening Poëzieweek Enschede Locatie: Vestzaktheater Aanvangstijd: 15.30  uur  Toegang: gratis!

Opening Poëzieweek Enschede en presentatie van de dichtbundel van de diedichters. Tijdens deze voorstelling wisselen gedichten en muziek elkaar af.  In de dichtbundel zijn, naast verschillende gedichten van de diedichters, ook de gedichten over vrijheid die tijdens de Poëzieweek op De Grote Kerk geprojecteerd worden, opgenomen.

31 januari Muziek&Poëzie lunchconcert  Locatie: Muziekcentrum Arkezaal  Tijd: 12.30 tot 13.30 uur   

Toegang: gratis! 

Poëzie van stadsdichter en diedichter Margót Veldhuizen, diedichter Stéfanie van Tuinen en gastdichter Alex Gentjens. Muziek verzorgd door Hans Martin (flamencogitarist).  Voorafgaand aan de voorstelling kunt u lunchen in de foyer en na afloop van de voorstelling is de dichtbundel van de diedichters (met daarin een aantal van de voorgedragen gedichten) te koop. 

2 februari  Stadsdichtersverkiezing  Locatie: Muziekcentrum Arkezaal  Tijd:  20:00 uur Toegang: gratis!

Afscheid van de huidige stadsdichter en benoeming van de nieuwe stadsdichter van Enschede.  Met muzikale ondersteuning door Bert van der Veen en Paula Krom.

3 februari   Muziek – Poëzie – Film  Locatie: Concordia Aanvangstijd: 14:30 uur 

Toegangsprijs: € 15,-. Voor SLME- vrienden/donateurs € 12,50.

Een middag vol muziek, poëzie en film over het thema van de poëzieweek 2019 vrijheid. Laat u meevoeren door de dichters Pim te Bokkel, Ellen Deckwitz en diedichter Margot Veldhuizen, de muziek van het Valerius Ensemble en bekijk aansluitend de film 'Captain Fantastic' van  Matt Ross. 

Meer informatie over de Poëzieweek 2019:

SLME

Landelijke Poëzieweek 2019

Digiflyer 1jpg

14 januari  2019 Nieuwjaarsreceptie Probus Locatie De Broeierd  

Stadsdichter en diedichter Margót Veldhuizen draagt voor.

4 november 2018 Culturele Zondag Enschede Locatie:  Jazzpodium de Tor  Tijd: 15:15 - 15:45 uur

Poëzie & Flamenco Gedichten met passievolle klanken van de flamencogitaar.

Stadsdichter en diedichter Margót Veldhuizen & gitarist Hans Martin brengen voor het eerst samen een programma met gedichten over de stad en de passie van het leven. Margót draagt voor en Hans laat de passievolle klanken van de flamencogitaar vloeien.

IMG_3820j1pgjpg

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nullam porttitor augue a turpis porttitor maximus. Nulla luctus elementum felis, sit amet condimentum lectus rutrum eget.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nullam porttitor augue a turpis porttitor maximus. Nulla luctus elementum felis, sit amet condimentum lectus rutrum eget.